Ηλιοτρόπια

Ηλιοτρόπια

Ηλιοτρόπια

Ιστορία, Συμβολισμός, Φροντίδα

Τα ηλιοτρόπια αναπτύσσονται ακολουθώντας την πορεία του Ήλιου στον ουρανό, ενώ τη νύχτα στρέφονται αργά προς την ανατολή, περιμένοντας το επόμενο ξημέρωμα.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ήλιος ήταν ερωτευμένος με την Ωκεανίδα Νύμφη Κλυτία. Τον έρωτα αυτό αποφάσισε να καταστρέψει η Αφροδίτη, θέλοντας να πάρει εκδίκηση.

Η θεά είχε εξοργιστεί, επειδή ο Ήλιος φανέρωσε την κρυφή ερωτική της σχέση με τον Άρη.

Τον καταράστηκε, λοιπόν, να ερωτευτεί παράφορα την Λευκοθόη, κόρη του βασιλιά της Περσίας Όρχαμου και της Ευρυνόμης.

Επειδή ήταν πάρα πολύ όμορφη, ο Ήλιος έριχνε τις ακτίνες του μόνο πάνω της,  ανέτειλε κάθε πρωί νωρίτερα και έδυε αργότερα, ώστε να μπορεί να τη θαυμάζει.

Κάποια στιγμή θέλησε να την πλησιάσει και για να μπει στο διαμέρισμα της αγαπημένης του και πήρε τη μορφή της Ευρυνόμης. Κατάφερε να διώξει τις σκλάβες και να μείνει μόνος μαζί της.

Ο Ήλιος χωρίς να χάσει καιρό πήρε την πραγματική του μορφή και απέκτησε τη συνηθισμένη λαμπρότητα του. Τότε η νεαρή κοπέλα τον ερωτεύτηκε παράφορα.

Η πρώην ερωμένη του Ήλιου, η Κλυτία, ζήλεψε την ευτυχία τους, πληροφόρησε τον βασιλιά Όρχαμο για τα καμώματα της κόρης του και εκείνος την τιμώρησε.

Την έθαψε ζωντανή και ζήτησε να τη σκεπάσουν με ένα λόφο άμμου. Ο Ήλιος προσπάθησε να σώσει τη Λευκοθόη, αλλά ήταν πολύ αργά. Η κοπέλα είχε πεθάνει από ασφυξία. Για να τιμήσει τη μνήμη της, την περιέχυσε με αμβροσία και πότισε τη γη γύρω της λέγοντας: «Θα κάνω τουλάχιστον ό,τι χρειάζεται για να ανέβεις στον ουρανό»

Αμέσως το κορμί της Λευκοθόης έβγαλε ρίζες και έγινε το δέντρο που παράγει το λιβάνι. Από εκείνη την ημέρα ο Ήλιος διέκοψε κάθε επαφή με την Κλυτία και την περιφρονούσε.

Η απελπισία της την οδήγησε σε θανάσιμο μαρασμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ριζώσει στη γη και να μετατραπεί σε ένα φυτό με κίτρινο χρώμα. Πρόκειται για το ηλιοτρόπιο, το λουλούδι που στρέφεται στη μεριά του ήλιου και μαρτυρά τον έρωτα της Κλυτίας προς τον θεό. Λέγεται πως το ηλιοτρόπιο όταν βρεθεί κοντά σε δέντρα που παράγουν λιβάνι τα μαραίνει και μαραίνεται και το ίδιο αμέσως μετά.

Συμβολισμός

Τα ηλιοτρόπια ή ηλίανθοι έχουν διάφορους συμβολισμούς. Για κάποιους είναι σύμβολο πίστης και μάλιστα της πίστης που συνοδεύεται από θαυμασμό και ίσως φτάνει στην υπερβολή.

Επειδή μοιάζουν με τον ήλιο, οι ηλίανθοι συμβολίζουν επίσης τη λάμψη, τη ζεστασιά, αλλά και την ευτυχία. Αποτελούν εξαιρετική επιλογή αν θες να εντυπωσιάσεις με την απλότητά σου.

Η φροντίδα στα Ηλιοτρόπια

Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

  1. Κόψιμο των Στελεχών: Κόψτε τα στελέχη στα Ηλιοτρόπια περίπου 2-3 εκατοστά πριν τα τοποθετήσετε στο βάζο και κάντε το κόψιμο κάτω από τρεχούμενο νερό για να αποφύγετε την είσοδο αέρα στα αγγεία του φυτού.
  2. Νερό: Χρησιμοποιήστε καθαρό νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αλλάξτε το κάθε 1-2 μέρες για να προλάβετε την ανάπτυξη βακτηρίων.
  3. Θρεπτικά Συστατικά: Μπορείτε να προσθέσετε στο νερό ένα διαλυτό συντηρητικό για κομμένα λουλούδια, το οποίο θα βοηθήσει στη διατήρηση των λουλουδιών.
  4. Τοποθεσία: Αποφύγετε την έκθεση τους σε άμεσο ηλιακό φως ή σε σχέδια αέρα. Επίσης, μην τα τοποθετείτε κοντά σε φρούτα, καθώς τα ώριμα φρούτα εκλύουν αέρια που μπορεί να επιταχύνουν την ωρίμανση των λουλουδιών.
  5. Μόλις λάβετε τα λουλούδια σας, αφαιρείτε τα κάτω φύλλα που θα βρεθούν κάτω από το νερό, αυτό βοηθάει στην αποφυγή της ανάπτυξης μικροβίων στο νερό.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, θα βοηθήσετε στη διατήρηση της ομορφιάς και της φρεσκάδας στα Ηλιοτρόπια για αρκετές μέρες.

Ηλίανθος ή ηλιοτρόπιο