Φροντίδα φρέσκων λουλουδιών

Φροντίδα φρέσκων λουλουδιών

Φροντίδα φρέσκων λουλουδιών

Η Φροντίδα φρέσκων λουλουδιών ξεκινάει ως εξής

Πλύνετε προσεκτικά το βάζο με ένα σφουγγάρι με ζεστό νερό και λίγη χλωρίνη. Μην σκουπίσετε το βάζο, αφήστε το να στεγνώσει ανάποδα, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν βακτηρίδια όταν τοποθετήσετε το νερό και τα λουλούδια μέσα στο βάζο. Το νερό της βρύσης είναι το πιο κατάλληλο για τα κομμένα φρέσκα λουλούδια, τα λουλούδια με ξυλώδη στελέχη όπως τα τριαντάφυλλα, προτιμούν αρκετό νερό, οπότε γεμίστε το βάζο μέχρι περίπου 2/3 με νερό της βρύσης. Τα λουλούδια με πιο μαλακά στελέχη, όπως οι τουλίπες, τότε γεμίστε το βάζο ακριβώς κάτω από το μισό με το της βρύσης καθώς προτιμούν πιο λίγο νερό.  Προτιμήστε κρύο νερό για το βάζο. Ποτέ ζεστό, καθώς προκαλεί βλάβες στα φυτά, αποφύγετε, επίσης, και το χλιαρό νερό καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε ορισμένα είδη μπορεί να κάνει ζημιά. Προσθέστε ένα φακελάκι τροφής λουλουδιών στο βάζο μαζί με το νερό και ανακατέψτε καλά να διαλυθεί. Τι είναι το τροφή λουλουδιών; Είναι ένα μείγμα χλωρίνης (βακτηριοκτόνο), ζάχαρης και κιτρικού οξέος. Τα τρία αυτά συστατικά δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για τα κομμένα άνθη. Η λευκαντική ουσία εξαλείφει τα επιβλαβή βακτήρια. Η ζάχαρη παρέχει στα λουλούδια την ενέργεια που τους επιτρέπει να ανθίσουν. Το κιτρικό οξύ εξισορροπεί το PH του νερού της βρύσης, διαλύει τις φυσαλίδες αέρα και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του λευκαντικού. Να είστε προσεκτικοί και να μην χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα.

Αποφύγετε να προσθέσετε στο νερό ότι σας λένε γνωστοί γιατί συχνά δημιουργούν προβλήματα στα άνθη. Η προσθήκη βότκας, ασπιρίνης ή λεμονάδας δεν έχει αποτέλεσμα καθώς δεν συνδυάζει τα τρία βασικά συστατικά για να δημιουργήσετε το τέλειο περιβάλλον για κομμένα άνθη.

Αν δεν έχετε φακελάκι με τροφή λουλουδιών, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας στο σπίτι για να προσθέσετε στο βάζο σας. Θα χρειαστείτε:

  1. κουταλάκι του γλυκού ζάχαρης
  2. κουταλάκια του γλυκού χλωρίνη
  3. κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού

Ανακατέψτε τα υλικά με ένα τέταρτο φλιτζάνι ζεστό νερό μέχρι να διαλυθούν πλήρως και προσθέστε τα στο βάζο.

Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, αλλάζετε το νερό του βάζου κάθε 24 ώρες.

Τοποθετήστε τα στελέχη δίπλα στο βάζο σας για να μετρήσετε το σωστό ύψος και να τα κόψετε.

Φροντίστε τα φύλλα του κοτσανιού να μην βρίσκονται μέσα στο νερό. Για να αποφύγετε το βρώμικο νερό, αφαιρέστε όλα τα φύλλα και αυτό θα αποτρέψει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Καθαρίστε το βάζο και προσθέστε καθαρό νερό κάθε δεύτερη μέρα για να παραταθεί η διάρκεια ζωής των λουλουδιών.

Πριν από την τοποθέτησή τους στο βάζο, κόψτε περίπου 2 εκ. το κάτω μέρος στο κοτσάνι με ένα κοφτερό μαχαίρι (όχι ψαλίδι) διαγώνια, ώστε να κάνετε νέα ανοίγματα στο αγγειακό σύστημα του φυτού. Αυτό, θα δώσει τη δυνατότητα στο φυτό να απορροφήσει περισσότερο νερό. Η κοπή των στελεχών με ένα κοφτερό εργαλείο δεν τραυματίζει το στέλεχος γεγονός που βοηθά στην πρόσληψη νερού. Αφού κόψετε τα λουλούδια σας, τοποθετήστε τα αμέσως στο βάζο σας με νερό.

Κρατήστε τα λουλούδια σας μακριά από φρούτα ή λαχανικά. Τα φρούτα καθώς ωριμάζουν απελευθερώνουν αέριο αιθυλενίου προκαλώντας μαύρισμα και μαρασμό στα κομμένα λουλούδια.

Προσπαθήστε να μην παραμελήσετε τα λουλούδια σας για περισσότερο από 2-3 ημέρες. Φροντίστε να τα βγάλετε έξω από το βάζο για να τα αλλάξετε. Κρατήστε τα λουλούδια σας από τα στελέχη αντί για τα κεφάλια, καθώς τα ανθρώπινα χέρια προκαλούν θερμότητα που ξηραίνουν τα άνθη σας.

Ελέγξτε την ποιότητα του νερού του βάζου σας, εάν είναι ελαφρώς θολό, αλλάξτε το και επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία. Ανεξάρτητα από το πόσο σχολαστικός είστε με το βάζο, τα βακτηρίδια θα εξακολουθούν να σχηματίζονται και να συνδέονται με το στέλεχος και να αποχρωματίζουν το νερό.

Προσέξτε να μην τοποθετείτε στο βάζο περισσότερα λουλούδια από όσα χωράει, γιατί με αυτό τον τρόπο ταλαιπωρούνται οι βλαστοί και οι μίσχοι των λουλουδιών.

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι το βάζο με τα άνθη δεν βρίσκονται κοντά σε καλοριφέρ, κλιματιστικά και άμεσο ηλιακό φως: αυτοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να κάψουν ή να στεγνώσουν πρόωρα τα λουλούδια σας.

Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για την Φροντίδα φρέσκων λουλουδιών την επόμενη φορά που θα έχετε στα χέρια σας ένα μπουκέτο φρέσκα λουλούδια και να είστε σίγουροι ότι θα τα απολαύσετε για πολύ καιρό.

Αφήστε μια απάντηση